+90 212 438 33 18 (PBX)

İLAÇLARDA İSLAMA GÖRE HARAM MADDELERİN BULUNMA DURUMU

Dr Hüseyin Kâmi BÜYÜKÖZER

İlaç bileşimlerinde İslam İnancına göre Haram olan Maddelerin bulunabilme gerçeğini asla unutmamalıyız.

İlaç Yapımında Kullanılan bazı KATKI Maddesi Örneklerine bir bakalım.

Laurik asit -Bitkisel veya hayvansal dokudan hazırlanabilir. Emülgatör, sürfaktan, kayganlaştırıcı ve gıda katkı maddesi olarak kullanılır. Kozmetik ürünlerde de geniş kullanım alanına sahiptir.

Stearik Asit -Domuz ve sığır dokusundan elde edilir. Ağızdan ve ciltten kullanılan farmasötik şekillerin hazırlanmasında emulgatör ve çözücü olarak kullanılır. Kozmetik ve gıda ürünlerinde de yaygın olarak kullanılır.

Gliserin -Bitkisel veya hayvansal dokudan hazırlanabilir. Koruyucu ve şekil verici olarak ilaç ve kozmetikte oldukça yaygın kullanılır.

Oleik Asit, Palmitik Asit, Miristik Asit.Sentetik, bitkisel veya hayvansal dokudan hazırlanabilir.

Keratin -Çeşitli hayvanların kıl, tırnak, deri vb keratin içeren dokularından hazırlanır. Daha ziyade kozmetiklerin üretiminde kullanılır.

Etilenglikolstereat -Bitkisel veya hayvansal dokudan hazırlanabilir.

Jelatin -İlaç, kozmetik ve gıda üretiminde yıllık tonlarla ifade edilen miktarlarda kullanılır. Jelatin hayvansal üründür. Bununla birlikte benzer işlev görebilecek bitkisel ürünlerin üretimi de mümkündür.

Grip aşısı da dahil olmak üzere hem çocuklar hem de yetişkinler için ortak aşılar, hayvan yan ürünlerini içerir veya bunlarla jelatin, çeşitli embriyo hücreleri ve serumları kullanılarak hazırlanır.

Bu bilgiler ışığında görüyoruz ki hemen hemen tamamı diyeceğimiz ve doğumdan ölüme kadar hayatımızda yer alan ilaçların taşıdığı riskler sebebi ile mutlaka güveneceğimiz bir kurumun Helal ve Tayyib kontrolünden geçmesi gerekmektedir. Burada devlet, ilacı üreten firma, eczacı, doktor ve sorgulama zorunda olan hasta ve yakınları zincirleme olarak sorumludur.

🎶 Gimdes Radyo Yayını