İNEK GÜBRESİNDEN VANİLYA ÜRETİLDİ
Japon bilim adamları, akla hayale gelmedik bir yöntemle inek pisliğinden vanilya üretmeyi başardı. İnek pisliğinden benzin üretmeyi başaran Japonlar, bu sefer de ayrı bir deneyde inek pisliğinden vanilya üretti.
Gıda maddelerinde kullanılan katkı maddeleri ya da doğrudan gıdalarda kullanılan maddelerin çok farklı üretim metodları ve menşeileri vardı da, bu kadarına, doğrusu pes demek gerekiyor. Sanki başka kaynak kalmamış gibi, şimdi de inek pisliğinden vanilya üretildi ve insanların tüketimine sunuldu. Hatta, inek dışkısından üretilen bu vanilyanın günlük seri üretiminin yapılabileceği bir makina da geliştirilmeye başlandı. Yediğimiz-içtiğimiz, tükettiğimiz gıda maddeleri ve diğer ürünlerin içinde neler olduğunu daha hâlâ araştırıp soruşturmayacak mıyız, daha hâlâ “onun içinde ne var?” diye sormayacak mıyız?
İnek dışkısından üretilen VANİLYA ile ilgili haberin metni şöyle:
İlk kez gerçekleştirilen bir geri dönüşüm projesinde, bir saatlik ısıtma ve basınç uygulama işlemiyle inek gübresinden sentetik vanilya elde edildi. Dışkılardan elde edilen sentetik vanilya, şampuan ve kokulu mumlarda kullanılabilecek, ancak yiyeceklere konulamayacak. Japonya Uluslararası Tıp Merkezi Araştırma Enstitüsü’nde görevli Mayu Yamamoto, “Normal vanilya ile karşılaştırıldığında, içeriği tamamıyla aynı, ama insanların bunu yemeklerine koymayı kabul etmesi biraz güç olacaktır” dedi. Öte yandan bu yeni yöntemle, vanilya elde etme maliyeti yarı yarıya düşüyor. Araştırma ekibi, şu sıra günde birkaç ton dışkıyı işleyip kullanılabilir hale getirecek bir makine geliştirmeyi amaçlıyor.
Kaynak: www.haber7.com – 07 Mart 2006 |
Gıdalar, ilaçlar, temizlik ve kozmetik ürünlerinde kullanılan katkı maddelerinin ne derece vahim boyutlar aldığını gözler önüne seren bu haber, sanırım “Helal Sertifikalandırma”nın önemini bir kez daha ortaya koyuyor. İnsanoğlu öyle bir hale geldi ki, inek dışkısından katkı maddesi üretebiliyor. Her ne kadar Japon yetkili dışkıdan üretilen vanilyanın yiyeceklerde kullanılmayacağını söylese de, maliyeti yarıya indirilen bu vanilyayı gıda üreticilerinin süreç içinde gıdalarda da kullanmayacağını kim garanti edebilir? Ayrıca, normal vanilyayla aynı özellikleri taşıdığı söylenen inek dışkısı menşeili vanilyanın yiyeceklerde kullanılması halinde bunun nasıl ayırtedilebileceğine dair nasıl bir tedbir var?
Diyelim ki, yiyeceklerde kullanılmadı. Şampuanlarda kullanılması normal mi yani? Saçınızı temizlemek için kullandığınız şampuanın içinde, inek dışkısından üretilmiş vanilyanın var olduğunu düşünebiliyor musunuz? Düşünebilirsiniz elbette de, neler hissediyorsunuz? Hadi biraz abartalım: İnek dışkısı katılmış bir şampuanla saçınızı yıkar mısınız? Yıkasanız bile, temizlenmiş olur musunuz? Ya da, kendinizi temizlenmiş hisseder misiniz?
Bunlardan daha önemlisi, dışkıdan elde edilmiş bir vanilyanın tüketilmesi helal olur mu?
İş dönüyor dolaşıyor, “Helal Sertifikalandırma”ya dayanıyor. Gıda maddeleri, ilaçlar, temizlik ve kozmetik ürünlerindeki katkıları denetleyecek ve insanların sağlıkları, beslenmeleri, inançları açısından gerekli nitelikleri haiz olduğuna karar verecek etkin bir kurumun varlığı ne kadar da elzem. Bu bir tek örnek bile, GİMDES’in neden desteklenmesi gerektiğini göstermesi bakımından yeterli bir sebeptir.