Domuz Gerçeği

BU YAZ GÜNLERİNDE JELATİNLİ ÜRÜLERİ TÜKETEBİLİRMİYİZ?

Yaz mevsimini bütün yoğunluğu ile yaşadığımız günlerdeyiz. Gözlerimiz her an soğuk yiycek ve içecekler arayışıında. Bu arayışta ister istemez batı kaynaklı ürünlerin neredeyse tamamına yakın ürünlerin üretiminde kullanılan jelatin dikkatimizi çekmektedr.

Jelatin: sığır, koyun, kanatlı, balık ve domuz gibi hayvanların derileri, bağ dokuları ve kemiklerinden kısmi hidrolizi ile üretilen kolajen cinsi bir proteindir.

Kolajenin ticari adı olan, Gelatin, ürünlerde jelleştirme, koyulaştırma, sırlama, kapsülleme maddesi olarak kullanılır. Pek çok pastacılık ürünlerinde, yoğurtta, dondurmacılıkta, eritilmiş peynir ve kaşar üretiminde, margarinde, et ve salam, sosis, sucuk, jambon gibi et ürünlerinde, marshmellov, jelybon, karamela gibi şekerleme ve tatlılarda, meyve sularında, meyve ve sebzelerin sırlanmasında, jikletlerde kullanıldığı gibi ilaç yapımında, kapsül, film tablet yapımında, kan verme ürünlerinde, krem, losyon, şampuan, parfüm gibi cilt ve saç kozmetik ürünlerinde, fotoğrafçılıkta ve karbonlu kağıt yapımında da kullanılmaktadır.
Devamını Okuyun

HELAL HARAM HAKKINDA TEMEL BİLGİLER KİTABI İLE ÇOCUK YAZ ETKİNLİKLERİ

HELAL MUTFAK ÇOCUK ATÖLYESİ

GİMDES ve GİMDES Gönüllü Hanımlar olarak geleceğimiz olan çocuklarımızın eğitimine çok kıymet vermekteyiz. Bir çocuk küçük yaşlardan itibaren, hangi hâl üzere yetiştirilirse geleceğinin o yönde şekilleneceğini biliyoruz. İslâmi değerler üzere yetiştirmeye çalıştığımız evlatlarımız için çalışmalarımız yaz aylarında da devam etmektedir. 17 Haziran Cumartesi GİMDES MERKEZ’de Gönüllü Hanımlar ile başladığımız “Helal Mutfak Çocuk Atölyesi” eğitimleri tüm hızıyla bütün illerimizdeki GİMDES Gönüllü Hanımlar ile devam ediyor.

***

MERSİN

5 Temmuz Çarşamba günü Mersin Gönüllü Hanımlar ve Tügva iş birliği ile “Helal Mutfak Çocuk Atölyesi” gerçekleştirildi. Atölye kapsamında çocuklara mıhlama hazırlanırken, annelere sağlıklı pratik tarifler verildi. Çocuklara GİMDES helal ve tayyib sertifikalı şekerler ikram edildi. Velilere bilgilendirici broşürler bırakıldı.

***

AMASYA

8 Temmuz Cumartesi günü Amasya’da “Helal ve Haram Hakkında Temel Bilgiler” kitabından helal haram hayvanlar ve gıdalar ile alakalı bölümler okunup, kitaptaki etkinlikler yapıldı. Resim yaparken helal dede şarkısı açıldı ve çocukların bilinç altına kavramların yerleşmesi sağlandı. Çocuklar kendileri çizip kendileri yapıştırdılar. Sonrasında namaz kılınıp doğal kuruyemişler ikram edildi (dut kurusu, üzüm kurusu, leblebi,ceviz vs.). Çocuklara aileleri ile birlikte okumaları için afişler verildi. Etkinlik sonunda çocuklara Dünya Helal Vakfı’nın ajandaları hediye edildi. Yaptığımız etkinliklerden ve hediyelerinden son derece memnun olan çocuklarla kısa süre sonra tekrar buluşmak üzere sözleşildi.

*** Devamını Okuyun

GÜNLÜK HAYATIMIZA GİRMİŞ YAĞLAR- HİDROJENİZASYON, İNTERESTERİFİKASYON VE FRAKSİYONEL YAĞLAR

Dr. Hüseyin Kami BÜYÜKÖZER

Hidrojenizasyon ve interesterifikasyon margarinlere ve bu marginlerin kullanıldığı ürünlere GİMDES neden sertifikalama yapmıyor?

Margarinler üzerinde pekçok yazı yayınlandı. Bu yazılarda çeşitli yönleri ile margarinlerin sağlığımıza verdiği zararlar uzman ve araştırmacılarımızın açıklamaları ile ortaya kondu. Bu bilgiler ışığında, GİMDES olarak, yaşam tarzımız içerisinde margarine yer vermememiz gerektiğine dair endişelerimiz devam etmektedir ve bu sebeple margarine ve margarinli ürünlere helal sertifikalama yapmıyoruz.

Bilindiği gibi bitkisel sıvı yağların hidrojenizasyon veya interesterifikasyon denilen metodu ile yapay olarak katılalıştırılmaları sonucunda elde edilen yağlara margarin denmektedir. Margarinler doymuş yağ gurubuna giren yağlardır. Bünyelerinde yapay olarak oluşan trans yağları da barındırırlar. Son yıllarda, bütün dünyada margarinlerin zararları, hastalık yapma rizkleri ayyuka çıkınca yeni arayışlara yönelen margarin sanayicileri, yeniden görevlendirdikleri bilim adamlarının buldukları bitkisel sıvı yağlardan margarin yapımı için interesterifikasyon denilen bir yöntemi kullanarak, margarinlerini kullanmaya devam ettiler.

İnteresterifikasyon, basitçe doymamış yağ asitlerinin hidrojenle doyurulması yerine, katılığı sağlayacak yağ asitleri ile sıvılığa neden olan yağ asitlerinin enzim ya da kimyasal yöntemler kullanılarak birbirleri ile değiş tokuş ettirilmesidir. Bu yöntem eski margarinlerde bulunan trans yağlarını bir hayli azalttı ama tamamen yok edemedi. Yapılan tüm analizlerde, bu yeni yöntemde de margarinlerin içindeki trans yağların sıfıra inmediği görülmektedir. Margarinciler, 100 gram yağda 1 gram’ın altındaki trans yağlarını yanlış olarak sıfır trans yağı olarak lanse ediyorlar. Sıcak preslenmiş bitkisel kökenli yağların kullanıldığı paketli ya da paketsiz gıdaların ne kadar yaygın kullanıldığı düşünüldüğünde, alınan toplam dozun arttığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
Devamını Okuyun

TÜKETTİĞİMİZ GIDALARIMIZDA KULLANILAN, HAYVANSAL KATKI MADDELERİ

Dr. Hüseyin Kâmi BÜYÜKÖZER

Siz bir gıda teknoloji uzmanı değilseniz veya kimya ilminde yoğunlaşmamışsanız “L-cysteine Hydroklorid” veya “Stearol Laktilat” kelimeleri size çok fazla birşey ifade etmeyecektir. Eğer siz bir Müslümansanız ve bazı hayvan ürünlerinden çıkartılan gıda katkı maddelerinden kaçınmak zorundaysanız ne yapacaksınız? Elinizde bunları açıklayan bir listenin bulunmasını istersiniz değil mi?

Ürün etiketlerinin üzerinde katkı maddelerinin kot numaraları(mesela E471) veya sadece isimleri(mesela mono ve digliserid) sıralanmaktadır. Bu durumları dikkate alarak hazırladığımız listeler hem kot numaralarına, hem de isimlere göre düzenlenmiştir. Bir de, birçok katkı maddesi bitkilerden, minerallerden veya hayvanlardan çıkartılabilmektedir. Bu durumda olan katkı maddelerini ayrıca listeledik. Bu tür katkı maddelerinin bulunduğu etiketlerde ayrıntılı bilgi verilmemişse üretici ile irtibat kurup, İslami şartlara uygun olup olmadığına dair ayrıntılı bilgiyi talep etmelisiniz. Mesela ürün etiketinde E321 soya lesitin ifadesi yer almışsa mesele söz konusu değildir. Ama sadece E321 veya sadece lesitin veya E321 lesitin yazıyorsa o zaman bu maddenin hayvan kökenli de olabileceği varsayımı ile sorgulamamız gerekir.
Devamını Okuyun

SİNGAPUR’DA ÜRETİLEN KALAMAR VE KARİDES PAKETLERİNDE DOMUZ DNA’SI BULUNDU!

Singapur Ulusal Üniversitesi’nden (NUS) bir araştırma ekibi, Singapur’da bir deniz ürünleri markası tarafından üretilen mürekkep balığı ve karides ürünlerinde domuz DNA’sının varlığını buldu.

Araştırmacılar, aynı deniz ürünleri markasının beş örneğinin de, farklı zamanlarda ve yerlerde satın alınan ürünlerin domuz DNA’sı ile kontamine olduğunu keşfettiler. “Helal sertifikalı olmayan balık köftesi ürünlerinde domuz DNA’sı tespit ettik. Bu helal olmayan ürünlerde domuz DNA’sının varlığı üretim süreçlerinden kaynaklanıyor olabilir. Örneğin, bir gıda üretim tesisi deniz ürünleri ve domuz ürünleri dahil, çok çeşitli ürünler üretebilir, Bu nedenle, deniz ürünlerine domuz DNA’sının eser miktarları bulaşabilir.”dedi.
Devamını Okuyun

HARAM İÇERİKLİ İLAÇLAR VE AŞILAR YERLİ VE MİLLİ OLMUŞ VEYA İTHAL OLMUŞ NE YAZAR?BİZ… HELAL İLAÇ VE HELAL AŞI İSTİYORUZ!

MÜSLÜMAN HASTALARIN TEDAVİSİNDE VE İLAÇ UYGULAMASINDAKİ PROBLEMLER.

Batı ve Ortodoks tıp dünyası için anlamlı bir nedensellik oluşturamayan “Helal” kavramı, bir Müslüman için varlığının temel prensibi olan “tevhid”in, hayatına olmazsa olmaz yansımasıdır.

Günlük hayatımızın sağlığımız ile ilgili bölümüne helal ve haram kavramlarının yerleştirilmesinde yaşadığımız en önemli problemlerimiz şifanın mutlak kaynağının Allah(cc) olduğunun unutulması ve Kur’an kökenli bir bilinç eksikliğidir. Bunlara bağlı olarak helal-haram anlayışı gelişmemekte ve sadece tek dünyalı göreceli bir iyilik hali hedeflenmiş olmaktadır.

Halkının kahir ekseriyeti Müslüman olan bir toplumda yaşıyor olmamız, pek çoğumuzun yiyecek, içecek ve ilaçlarımıza olan itimadını artırıyor ola da, bir kısmımız Müslüman bir toplumda yaşıyor olmasına rağmen, tavuğunun kuru yolma olmasına, güvendiği kasaptan etlerini temin etmesine, marketlerde GİMDES Helal logolu ürünleri seçmesine dikkat ediyor olabilir. Ancak yiyecek ve içeceklerde gösterdiği bu seçici hassasiyeti, kullandığı ilaçlar için de gösteren insan sayımız ise çok daha azdır.
Devamını Okuyun

DOMUZLA BULAŞTIRILMIŞ BİR HAYAT SİSTEMİ İÇİNDEYİZ

DOMUZ DERİSİ, İÇ YAĞI, KILI, KOLLAGENİ, KEMİKLERİ, BARSAKLARI, KARACİĞERİ, PANKREASI, KALP KAPAKÇIĞI, KULLANILARAK YAPILMIŞ EŞYALARDAN, GIDALARDAN, İLAÇLARDAN, KOZMETİKLERDEN VE KATKI MADDELERİNDEN HABERDARMIYIZ?

” Allah size ancak ölüyü (leşi), kanı, domuz etini ve Allah’tan başkası adına kesileni haram kıldı….”(Bakara 173)

” Leş, kan, domuz eti, Allah’tan başkası adına boğazlanan, boğulmuş, (taş, ağaç vb. ile) vurulup öldürülmüş, yukarıdan yuvarlanıp ölmüş, boynuzlanıp ölmüş (hayvanlar ile) canavarların yediği hayvanlar -ölmeden yetişip kestikleriniz müstesna- dikili taşlar (putlar) üzerine boğazlanmış hayvanlar ve fal oklarıyle kısmet aramanız size haram kılındı….” (Maide 3)

” De ki: Bana vahyolunanda, leş veya akıtılmış kan yahut domuz eti -ki pisliğin kendisidir- ya da günah işlenerek Allah’tan başkası adına kesilmiş bir hayvandan başka, yiyecek kimseye haram kılınmış birşey bulamıyorum…” (En’am 145)

” (Allah) size, sadece ölü hayvanı, kanı, domuz etini ve Allah’tan başkası adına kesilen hayvanı haram kıldı… (Nahl 115)

Devamını Okuyun

İLAÇ VE AŞILARDA YERLİ VE MİLLİ DÖNEMİ BAŞLAYABİLECEK Mİ?

Muhterem Cumhurbaşkanımız Recep Tayyib Erdoğan bey 6.Türk Tıp Dünyası Kurultayında yıllardır dile getirdiğimiz aşılar ve ilaçlarla ilgili hassas konulara değindi. İlaçlar hakkında ne kadar haklı olduğumuzun dile getirilmiş olması bizleri memnun etmiştir. Fakat bu konunun sadece yerli ve milli olması asla yeterli değildir, Müslümanlar için, aynı zamanda İslami şartlara da uygun olması elzemdir. Gıdada ve kozmetikte GİMDES’in yoğun ve uzun bir zamanı kapsayan yorucu çalışmalarının da katkısı ile önemli mesafeler katedilmiştir. İnşaAllah İslami şartları taşıyan, yerli ve milli İlaç ve aşılar da en kısa sürede üretilir ve müslüman kardeşlerimiz batı mantalitesi ile üretilen çoğu haram katkılar içeren bu ilaçlardan kurtulurlar.

Son ekonomik krizden sonra ülkemizde topyekün bir kampanya başlatıldı. Yerli Ürün, Milli Ürün sloganı ile. Biz yetmez dedik. Müslümanlar için bu slogan aldatıcı olur dedik. Yerli de olsa milli de olsa Türkiye’de üretilen ürünlerin tamamına yakın içeriklerinde belirtilen katkı maddelerinin çoğunluğu dışarıdan ithal edilmektedir. Bu gün ülkemizde üretilen ürünlerin, ister gıda olsun, ister kozmetik olsun, ister ilaç ve sağlık ürünleri olsun bu ürünlerin üretiminde sayıları 4000’i aşan katkı maddesi kullanılmaktadır. Devamını Okuyun

5-6.ISLAMDA YASAKLANMIŞ GIDALARIN VÜCUDUMUZDAKİ ETKİLERİ.

Dr. Hüseyin Kâmi BÜYÜKÖZER

Aynı başlıkla yayınladığımız yazımızda belirttiğimiz gibi 9 makale ile konuyu işleyeceğimizi ifade etmiştik.
HORMONLAR VE DAVRANIŞLARIMIZ

Bu yazımızla beşinci ve altıncı makalemizi yayınlıyoruz.

5.ÖLÜ ETİ VE KAN YEMENİN HORMONLAR VE DAVRANIŞLARIMIZ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

6.NARKOTİKLERİN(KOKAİN VE BENZERİ UYUŞTURUCULARIN) HORMONLAR VE DAVRANIŞLARIMIZ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ.

5.ÖLÜ ETİ VE KAN YEMENİN HORMONLAR VE DAVRANIŞLARIMIZ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Ölü eti, kesimi yapılmadan ölmüş ve kanı dışarı akıtılmamış bir hayvanın etidir. Devamını Okuyun