Geçtiğimiz hafta Londra’da yaşayan ve Türkiye’ye seyahat edeceği için Türkiye’deki Helal sertifikalama kurumlarını araştıran Zaid isimli İngiltere vatandaşı kardeşimiz GİMDES’i aradı.
GİMDES başkanı Hüseyin Kâmi Büyüközer’in Helal kesim hakkında yazdığı yazıları okuduğunu belirten Zaid Bey, GİMDES’in standartlarını detaylı olarak sordu.
Bu can alıcı soru bir Müslüman için çok önem arz etmektedir. Öncelikle Helal sertifikama yapan kurum, İslam’a inanmış ve inandıklarını hayatlarına tatbik eden Müslüman fertlerden oluşmuş, tamamen bağımsız bir kurum olmalıdır. Ayrıca verdiği Helal Sertifikaya, geçerli olduğu zaman diliminin her noktasında, tüketiciler nezdinde üreticiye kefil olma bilincini taşımalıdır.
Zaid Bey, Standartları takdir edip İngiltere’de Helal kesim et bulmakta zorlandığını ve kesimhanelerin şoklama yaparak hayvanları murdar ettiğini anlattı. Türkiye’de konaklayacağı otelde GİMDES sertifikasını talep edeceğini söyledi. Teşekkür ve dua ile görüşme sona erdi.
GİMDES’in Helal ve Tayyib sertifikalamadaki hassasiyeti tüm dünyada takdir görüyor. Hemen her hafta yurtdışından Türkiye’ye gelecek ziyaretçiler GİMDES genel merkeze telefon açarak GİMDES Helal ve Tayyib sertifikalı ürünlere ulaşabilecekleri yerleri ve sertifikalı otel olup olmadığını soruyor. Diğer yandan tüketiciler güvenilir sertifikalama kurumlarını bulmakta güçlük çekiyor. Her “Helal” sertifikası veren kuruma güvenilemiyor, çünkü “Helal”in adını kullanarak “Helal Sertifikalama” gibi ağır bir kefalet yükünü yalnızca “rutin bir İş” olarak gören, yeterince denetim yapmadan ve İslami kurallara yeterli düzeyde uymayan sertifika veren kurumlar bulunuyor.
Helal sertifikalama herkesin dilediği gibi at koşturabileceği bir alan değildir. Gerçek manada bir Helal Sertifikalandırma kurumu tamamen bağımsız, tamamen şaibeden uzak bir kurum sistemi ile hizmet vermelidir. Standartlarını tamamen bağımsız İslam Akaidine bağlı Bilim ve Fıkıh Kurullarının kararları ile oluşturmalıdır. Çünkü İslam Fıkhında Kefalet sisteminin işleyişi ancak bu şekilde gerçekleşebilir. Bilinçli Müslümanların güvenecekleri sertifika veren kurumların işleyişini incelemesi ve her “Helal” sertifikasına güvenmemesi gerekmektedir.
GİMDES’in standartlarını incelemek için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.
http://www.halalcertificationturkey.com/tr/gimdes-sertifikalama-standardi/