
İSTANBUL / ÜSKÜDAR – Hacı Rahime Ulusoy Denizcilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin daveti ile GİMDES tarafından gerçekleştirilen “Helâl ve Tayyib Gıda Konferansı” büyük bir ilgi ile takip edildi.
Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Öğretmeni Levent Toslak Beyefendi’nin takdimiyle başlayan konferansta ilk olarak GİMDES Başdenetçisi, Gıda Mühendisi Yusuf Hallaçoğlu Bey konuşma yaptı.
Konuşmalarına helâl gıdanın mânevî yönüne işaret ederek başladı. Daha sonra günlük hayatta aldığımız paketli gıdaların içerisindeki katkı maddelerindeki risklerden bahsetti. Bu katkı maddelerine örnekler verildi.
İthal gelen Jelatinin Helallik riskleri, Domuz türevi olma riskleri anlatıldı.Meyve aromalı yiyecek içeceklerdeki Aspartam gibi yapay tatlandırıcıların riskleri anlatıldı. Daha sonra Gıdalara renk vermesi için kullanılan Karmin maddesinden bahsedildi. Karmin, böcekten elde edilen ve gıdalarda renk vermesi için kullanılan bir katkı maddesi olduğu anlatıldı.
Konuşmasında Etiket okuma alışkanlığına ve bilinçli tüketici olunması gerektiği vurgulandı.GİMDES’in kuruluşu, misyonu, hedefleri, çalışma alanları hakkında bilgiler veren Yusuf bey, GİMDES’in üretici ve tüketici arasında bir kefalet kurumu olduğunu, kâr amacı gütmediğini, bağımsız, tarafsız, muteber ve ehil bir kurum olduğunu ifade etti. Her türlü siyaset, cemaat ve ticaret hesaplarının dışında bütün Ümmet-i Muhammmed’in helâl tüketmesini kendine gaye edinmiş bir sivil toplum kuruluşu olduğunu söyledi.
Ayrıca başvuran her firmaya sertifika verilmediğini, yalnızca helal ve tayyib şartlarda üretim yapan firmaların sertifika alabildiği bir kurum olduğunu da sözlerine ekleyen Yusuf bey, Gençler tarafından çokça tüketilen içecek, hazır gıda ve abur cuburların içindeki zararlı ve şüpheli katkılara değindi.
Daha sonra ise GİMDES İdari İşler ve Helal Dünya Marketleri Koordinatörü Mücteba ŞAFAK bey, Helal ve Tayyip ürünleri bulabilmek için GİMDES’in denetimi altında olan ve içerisinde sadece GİMDES’in onay verdiği ürünlerin satıldığı Halal Dunya Marketlerini anlattı.
Helâl ve tayyib gıda noktasında bilinçlenmenin amaçlanması için düzenlenen programa öğrencilerin ve öğretmenlerin ilgi gösterdiği görüldü. Programa yaklaşık 250 öğrenci, idareci ve öğretmenler katıldı.
Program çıkışında Helal Lokma şuurunu arttırıcı ve Halal Dunya Marketlerini tanıtan broşürler ve GİMDES sertifikalı Milat Firmasının çikolata ürünleri ikramında bulunuldu.
Mücteba ŞAFAK ( İdari İşler ve HDM Koordinatörü)