+90 212 438 33 18 (PBX)

Helal Gıda Belgelendirmedeki Zorluklarımız

Helal Gıda Belgelendirmedeki Zorluklarımız

Ey insanlar! Yeryüzündeki şeylerin helâl ve tayyib olanlarından yiyin! Şeytanın izinden yürümeyin. Çünkü o sizin için apaçık bir düşmandır.(Bakara,168)

Helal ve Tayyib, İslami olarak izin verilmiş gıda yönetmeliği Müslümanların neyi tüketip tüketemeyeceği konusunda izin verilen gıdaları tanımlamaktadır. Hem gıdalarımız, hem katkı maddeleri ve hem de gıda işleme sırasında ilave edilebilecek olan bazı maddeler konusunda tartışmaların olması, tüketiciler için tam olarak neyin Helal ve Tayyib olabileceği konusunda karar vermekte çok kere zorlanmaktadırlar. Prensip olarak, tüketiciler gıda üreten şirketlerden bilgi edinme ve bilgilerin doğru olduğundan emin olmak hakkına sahiptir. Ancak markalı, Helal sertifika sembollerini kullanarak Helal belgelendirme sistemine sahip olan ürünler daha az çaba ile tüketicilere aynı garantiyi sağlayabilmektedir.

Ancak, dünyada şu anda 400’ün üzerinde Helal belgelendirme kuruluşları vardır. Bu kuruluşların da tescilli belge ve logolarını izinsiz olarak kullanan binlerce sahte ürün pazarlayan şahıs ve firmalar bulunmaktadır. Tüketicilerin bu kuruluşlar arasındaki farkları tam olarak bilebilmeleri mümkün değildir, ancak bilme haklarına sahiptirler. Bu sebeple üretici ve pazarlamacı firmalar ve kuruluşlar müşterilerinin ve takipçilerinin bu haklarını ciddi bir şekilde sağlamak ve takip etmek zorundadırlar.

Bazı Helal belgelendirme kuruluşları, diğer belgelendirme kuruluşları için kabul edilemez durumdadır. Bu standartların bazıları kritik konularda bazı farklar için izin vermede çok katı olmasına rağmen bazıları ise çok esnektir. Bunun için birleşik bir helal standart oluşturmak önem arzetmektedir. Müslümanlar, ümmet şuuru ile ortak bir noktada buluşmadıkça da ortak bir standartın hazırlanması mümkün olamamaktadır. Aslında, dünya çapında Müslüman toplumların kabul edebileceği koşulları ortaya koyan bir standart kabul edilebilir ve çelişkileri ortadan kaldırabilir. Helal belgelendirme sistemi düzenlenirken devletlerin müdahalesi olmadan yapılması önerisi birçok ülkede tartışılmaktadır.

Yaygın, kullanılabilir ve kabul edilebilir bir helal standardı ve bu standartın kurulması ve uygulanması ile hem dünya çapında Müslümanların daha rahat etmesine ve Müslüman olmayan tüketicilerin de daha güvenli bir hizmet almalarına yardımcı olacaktır. Bu önemli gerekliliği seneler önce gördüğü için GİMDES senelerdir, ‘’TEK SES TEK YÜREK’’ sloganı ile çeşitli etkinliklerle bütün dünyaya duyurmaya çalışmaktadır. Tek bir Helal ve Tayyib Sertifikalanma Standardı ayrıca milyarlar dolarlık bir dünya helal ticaret işinin geleceği üzerinde de önemli bir etkiye sahip olacaktır.

Dr. Hüseyin Kâmi BÜYÜKÖZER

🎶 Gimdes Radyo Yayını