
Güney Marmara Kalkınma Ajansından “İhracat İçin Helal Sertifikası Sempozyumu”
Sempozyuma GİMDES damgasını vurdu. Konuşmacılar GİMDES’in çalışmalarından övgü ile bahsettiler.
Balıkesir ve Çanakkale illerini kapsayan Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA), yeni bir ihracat standardı olarak kabul edilen “Helâl Gıda” için konunun uzmanlarını biraraya getirdi.
Ülkemizin ‘2023 yılında 500 milyar dolar ihracat gerçekleştirme’ hedefi doğrultusunda gıda ürünleri sektörünün ihracat potansiyelini artırmak amacıyla Güney Marmara Kalkınma Ajansının düzenlediği “İhracat İçin Helal Sertifikası Sempozyumu”, 14 Şubat 2012 tarihinde, saat 19:00’da GMKA Hizmet Binası’nda yapıldı.
Sempozyuma konuşmacı olarak Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES) Genel Başkanı Dr. Hüseyin Kâmi Büyüközer(adına Ahmet Cengiz Tunç), Hollanda İslam Üniversitesi Rektörü ve GİMDES Danışmanı Prof. Dr. Ahmed Akgündüz, Hamidiye Kaynak Suları A. Ş. Kalite Müdürü Necdet Çetin ve YÖRSAN A. Ş. Genel Müdür Yardımcısı Ayhan Ödekbaş katıldı.
Hizmet binasında düzenlenen sempozyum, özellikle Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Avrupa piyasasına açılacak gıda üreticilerini yakından ilgilendiriyor. Dünyada özellikle gıda piyasalarında önemi gittikçe artan helâl gıda konusunda ayrıntılı bilgilerin verildiği sempozyum, Balıkesir ve Çanakkale’deki gıda üreticilerinin dikkatini, dünyada 850 milyar dolarlık hacme sahip bu pazara çekmeyi amaçlıyor.
Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES) Genel Başkanı Dr. Hüseyin Kâmi Büyüközer adına konuşma yapan Ahmet Cengiz, Türkiye’nin helal sertifikalı ürünler ihracatı dünyada yüzde bir bile olmadığı ancak son zamanlarda yapılan çalışmalarla Türkiye’nin dünyada ciddi bir yer oluşturacağını belirtti. İhracatta helal pazarın 2010 yılında 1 milyar dolar iken 2011 yılında 4 milyar doları bulacağını ifade eden Cengiz GİMDES’in buradaki rolünün son derece önemli olduğu belirtti. Helal sertifikalama sürecinden ve işleyiş prosedürlerinden bahseden Cengiz dinleyicilerin helal sertifikalama ve helal sertifika ile ilgili sorularını yanıtladı.
Hollanda İslam Üniversitesi Rektörü ve GİMDES fıkıh Kurulu Danışmanı Prof. Dr. Ahmed Akgündüz, helal kesim adı altında insanların hayvanları öldürerek kestiklerini ifade ederek sertifikalama noktalarında herhangi bir kontrol olmadığını dolayısıyla her halal sertifikalı ürünün helal olmadığını bu hususta helal sertifikalı ürünlerin tetkik edilerek tüketilmesi gerektiği konusunda vurgu yaptı. Türkiyenin helal sertifikalamada çok geride olduğunu ifade eden Akgündüz bu noktadaki açığın GİMDES tarafından hızla kapatıldığını ifade etti. Konuşmasına bir örnekle devam eden Akgündüz yakın bir tarihte Malezya’ya gittiğini buradaki yetkililere neden Türk peyniri tüketmiyorsunuz? sorusuna Türkiye’de helal sertifikalı peynir bulamıyoruz yanıtını aldığını üzülerek belirtti.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, İhracatı arttırmak için neler gerekli ise yapmaya hazır olduklarını helal sertifikalama noktasında üretici firmalara her türlü yardımı yapmak istediklerini, avrupanın nüfusun yoğunluğunun çoğunluğu gayrimüslim olmasına rağmen helal sertifikalama noktasında ciddi çalışmalar içerisinde olduğu belirtti.
GİMDES Helal Sertifikası almış,Hamidiye kaynak suları kalite müdürü Necdet Çetin, ’’suyun da helali mi olur’’ sorusuna ilginç yanıtlar verdi. Hamidiye kaynak sularının yüz seneyi aşkın bir üretiminin olduğunu ifade eden Çetin konuşmalarına şu şekilde devam etti. – Hamidiye suları günlük debisi bin tonu aşkın olup bu su paketlemeye girmeden önce bir filitre sisteminden geçmektedir. Ancak bu filitreler, içerisinde gliserin ihtiva etmektedir. bu gliserin hayvansal veya bitkisel olabilir. Eğer hayvansal ise bu hayvanın helal olmayan hayvan hele hele domuz olma ihtimali yüksektir ve bu şekilde her gün binlerce ton su haram bir katkı ile muamele edilerek tüketiciye ulaşması söz konusudur. Hayvansal gliserinin ucuz olması hasebiyle üreticiler tarafından kullanılması kaçınılmazdır.
Yörsan A.Ş Genel müdür yardımcısı Ayhan Ödekbaş beşyüz kalem ürün çeşitliliğine ulaştıklarını Amerika’dan Filipinler’e dünyanın bir çok yerine ürünlerini ulaştırdıklarını, helal sertifikanın firmalar için olmazsa olmazı olduğunu ifade ederek konuşmalarına şu şekilde devam etti – biz helal sertifikası almak için GİMDES’e başvurduğumuzda bizden kullandığımız mayalar, kültürler vs. için helal belgesi talep ettiler. Biz de tedarikçilerimizden helal sertifikası talep ettiğimizde baktık ki hepsinin helal sertifikası var. Yani yabancılar helal pazarındaki bu müthiş potansiyeli bizden yıllar önce sezmişler ancak biz yeni uyanıyoruz diyerek konuşmalarını sürdürdü.