Peynir üretimi, sütü kestirmek yada pıhtılaştırmak için enzimlerin kullanılmasını ve çeşitli fonksiyonlar için diğer katkı maddelerinin ilavesini gerektirir. Enzimler, hayvandan, sevzeden ve mikrobiyel unsurlardan elde edilir. Hayvan unsuru domuzları ve danaları içermektedir. Domuzlardan elde edilen enzime pesin denmektedir ve haramdır. Diğer bir enzim yine domuzlardan ve genç dana (buzağı) dan elde edilir ki buna lipaz adını alır. Lipazın bir çeşidi mikroorganizmalardan elde edilir ki bu helâldir.
Rennet, genç dana(buzağı) şirdeninden kıyılıp, kurutulma işlemi ile elde edilir. Rennet, peynir yapımında kullanılan bir enzimdir. Rennet genç dananın midesinden gelir. Genç dana kesildikten sonra midesi çıkarılır, süt ile doldurulur ve kuruması için asılır. Kuruduktan sonra, rennetin arıtılmamış ekstratını elde etmek için ufalanır (kıyma gibi). Daha sonra arıtılır. Eğer genç dana (buzağı) İslâmi usule uygun olarak kesilmiş ise, elde edilen rennet helâl olur. Aksi halde haramdır.
Rennet’de aktif madde kaymosindir. Kaymosin, biyoteknolojiyi de içine alan başka yollarla da üretilebilir. Biyoteknoloji metodu ile de elde edilen Kaymosin helâldir. Bugün arıtılmış kaymosin mikroorganizmaların genetik değişimi yolu ile de imal edilmektedir. Dana rennet ise halen bazı özel peynir ürecileri tarafından kullanılmaktadır.
Ayrıca, lipaz gibi domuz enzimleri de bazı peynir çeşitlerinde kullanılmaktadır.
Ülkemizde, maalesef büyük ölçüde peynir mayaları dışarıdan ithal edilmektedir ve maalesef ithal eden firmaların çoğu İslâmi kurallara dikkat etmemektedir. Peynir üreticileri de bu mayaları peynir üretimlerinde kullanaktadırlar. Kısa bir zaman önce bazı firmalar ürettikleri peynir etiketlerinde İslâmi kurallara uygun maya kullandıklarını belirtiyorlardı. Hatta mayalarını kendileri üreten firmalarımız vardı.
Bugün piyasada satılan peynirler üzerinde müslümanlar olarak karamsar ve dikkatli olmak zorundayız. Satıcılardan ve üreticilerden, maya konusunda ve diğer katkı maddeleri konusunda müslüman tüketiciler adına duyarlı olmalarını istemek önemli bir görevdir. Eğer etiket ürünün rennet ihtiva ettiğini belirtiyorsa, hayvan kökenli olduğu anlaşılmalıdır. Böylece, kökeni anlaşılıncaya kadar, müslüman tüketici nezdinde, bu ürün şüpheli olma şartlarında kabul edilmelidir. Eğer köken buzağı olduğu halde İslâmi usule göre kesilmemişse ürünün,Helâl şartlarda olduğu söylenemez.