HELAL VE TAYYİB TURİZM İHTİYACIMIZ VAR MI?
GİMDES DERGİSİ 41.SAYISI ÇIKTI
Helal Turizm, Helal Otel, Helal Seyahat Hakkımız!..
Seyahat edin, sıhhat bulursunuz. (Ahmed b. Hanbel, Müsned 2/380)
Ailece yapılan seyahatler, eşler arası iletişime ve çocuk eğitimine ciddi katkılar sağlıyor. Aile bütçesine ve inancımıza göre akıllıca düzenlenmiş geziler, fertlerdeki aidiyet duyusunu pekiştiriyor, aileye kimlik kazandırıyor ve neticede ortaya daha mutlu ve uyumlu bir aile çıkıyor.
Günümüzde tatil kültürü neredeyse sadece modernitenin bir ürünü haline dönüşmüştür.Bizler İslam alemi olarak da bize sunulan bu tatil kültürünü benimsemiş bir duruma geldik. Tatil tercihlerimizde yolculuk şartları, konaklama yerleri, oda düzeni, yeme, içme sistemi, menüler ve diğer şartlar,
bir Müslümanın yaşam sistemine uygun mu? değil mi? düşünüyor muyuz? Tatil yapmamız için yeterli sebeplerimiz arasında helal lokma sorumluluğumuza yer veriyor muyuz?
GİMDES dergisi 41.sayımızda ‘’Helal ve Tayyib Turizm İhtiyacımız’’ kapak konusu ile, yüzyıldır gündemimize gelmeyen, modernitenin üzerinde en fazla uğraştığı alanlardan biri olan tatil kültürümüzün içinde helal ve tayyib şartları arıyor muyuz?Dergi sayfalarında çeşitli yönleri ile bugünkü durumumuzu, geldiğimiz noktayı anlatmaya çalıştık.
Dergi içeriğinde, GİMDES Başkanı,Dr.Hüseyin Kâmi BÜYÜKÖZER, ‘’HELAL TURİZME DUYDUĞUMUZ İHTİYAÇ’’ başlığı ile, Yüzyıldır batı modernitesinin etkisi altında kalan gereksinimlerimiz sadece gıda tüketim maddelerimiz değildir. Müslümanların dünyanın neresinde olursa olsun yolculuk, yeme içme ve geceleme ihtiyaçlarının tamamen Helal ve Tayyib şartlarda gerçekleştirilecek sistemin sürdürülebilirliğini kontrol eden bir standart meydana getirilmesi Müslümanlar için adeta zorunluluk haline geldiğini belirterek, tüm aşamaları içine alan sistemin ’’Helal Turizm Standardı’’ olarak nitelendirildiği bilgisini vererek, tatil anlayışımızda helal lokma sorumluluğumuza ne kadar dikkat ettiğimizi sorgulamaktadır.
GİMDES Fıkıh Kurulu Üyesi, Nureddin YILDIZ, Helal Gıda ve Yeme Kültürümüz üzerinde durarak, özellikle çocuklarımızı yetiştirirken ne yenir ne yenmez kültürü vermeye mecbur olduğumuzu ve mümin bir kişinin takip etmesi gereken hususları belirtmektedir.
Prof.Dr.Mustafa NUTKU,yazısında, “Helal Turizm” konusunun manası üzerinde durarak, Hac ve Umre ibadetlerimizde de önemli olan hususlar ve helal turizm manası içindeki diğer seyahatlerden de bahsetmektedir.
GİMDES Fıkıh Kurulu Üyesi, Fatih KALENDER, ‘’KURU TEMİZLEME SİSTEMİYLE YAPILAN TEMİZLİĞİN HÜKMÜ ‘’ konusunda; Günümüzdeki teknolojik gelişmeler beraberinde temizlik alanında da bir takım yenilikleri getirmiştir. Kuru temizleme sistemiyle yapılan temizliğin de bu yeniliklerden biri olduğunu ve bu sistemle yapılan temizlik dinen temizlik midir, bu şekilde temizlenen elbiseyle namaz kılınabilir mi? suallerine cevap vermektedir.
GİMDES Baş Denetçisi, Ziraat Mühendisi, Ahmet Tunç CENGİZ, ‘’Yumurta Tavukçuluğu ve Merak Edilenler’’ konusunda ,Tavukçuluk yetiştirme maksadından başlayarak yumurta tavukçuluğunda kümes sistemini, yetiştirilecek tavuk ırkının seçimi; tavukların büyümelerine katkı yapmak amacı ile antibiyotikler veya başka kimyasalların kullanılıp kullanılmama durumu, köy yumurtası diye satılan yumurtaların durumu hakkında bilgi vermektedir.
Kalpler Helal Yiyecekle Yumuşar, Fatma TOKSOY, Vanilya, Vanilin & Etil Vanilin, Majed ALHARİRİ, Helal Tarifler Bölümünde, F.Füsun MENTEŞ , yazıları ile okuyucularına helal ve tayyib lokma sorumluluğumuzu ve önemini hatırlatmaktadırlar.