ALIŞVERİŞE ÇIKTIĞIMIZDA NİYETLERİMİZ ACABA HELALLERİ BULMAK MIDIR?
Hazreti Ömer (r.a.)’den rivayet edilen bir hadis-i şerifte “Ameller niyetlere göredir” şeklinde çok anlamlı ve günlük hayatımızda rehber olacak bir mesaj bulunmaktadır.
Bu sebeple, işlemeye çalıştığımız konuda da, ülkemizde ne kadar zor olursa olsun, ailemizin ihtiyaçlarını temin etmeye çıktığımız zaman, niyetimiz daima helal ürünler satın almak olmalıdır. Bunun için, tükettiğimiz gıda ve diğer ihtiyaç maddelerinin temizlik,sağlık ve helallik standardını bilmezlikten gelme, ya da boşverme tavrımızı değiştirmeye ihtiyacımız olacaktır.
Favorimiz olan gıda maddesinde, çok küçük miktarda alkol olduğunu ya da satın aldığımız ekmekte çok küçük miktarda domuzun herhangi bir uzvundan elde edilmiş katkı maddesi bulunduğunu ya da doktorumuzun yazdığı ilacın kapsülünün veya tablet üzerindeki film tabakasının domuz jelatininden yapıldığını öğrendiğimiz zaman umursamaz bir tavır içerisine girmek yerine, niyetimizi, dikkatli olma ve haramdan kaçma istikametine yönlendirmeye çalışmalıyız.
Biz inanıyoruz ki, ne kadar çok müslüman, marketlerdeki ve eczanelerdeki şüpheli ürünleri satın almaya karşı sorgular ve direnç gösterirse, o kadar çok üretici ve satıcı, müslüman tüketiciye helal ürünler üretip, satmaya daha çok dikkat sarfedecektir. Tüketiciler olarak, satın alma gücümüzden dolayı marketlere ve eczanelere tesir etme gücüne sahip olduğumuzu unutmamalıyız.
Sadece ürünlerin etiketlerini okumak yeterli midir? Üreticilerin, listelemek istemediği gizli katkı maddelerinin olabileceğini ya da ürünün içerisindeki katkı maddesi % 2’den daha az olursa, üreticinin bu maddeyi listelemekten kaçındığını düşünebilir misiniz?
Ne acıdır ki birçok ürünlerin etiketleri ile gerçek içerikleri birbirinden farklı olabilmektedir. Bazen de etikette yazılı olan kimyasal terimlerin ne manaya geldiğini bilemiyebilirsiniz.O halde, lütfen, katkı maddelerinin tamamı hakkında tam emin olmadığınız şartlarda, şüpheli bir alanda bulunduğunuzu ve şüphelilerden kaçınmanız gerektiğini bildiren Peygamberimiz (sav)‘in mesajını hatırlamalısınız.
“www.gidaraporu.com“ ve “www.gimdes.org” sitelerimiz, bu noktada sizlere yardımcı olmak istiyor. Bunun için sitelerimizi yakından takip etmelisiniz. Anlamadığınız noktalarda sormalısınız. GİMDES tarafından, b,t,n dünyada geçerli GİMDES tarafından Helal sertifika verilen ürünleri takip etmeniz size önemli kolaylıklar sağlayacaktır.
İlgisizliklerimiz, bilgisizliklerimiz bizi kendi ülkemizde, öyle inanılmaz bir kirliliğin batağına düşürmüş ki, Peygamberimiz (sav)’in bir hadis-i şerifinde işaret ettiği insanın durumuna düşebileceğimizi aklımızdan asla çıkarmamalıyız.
“İnsan Allah yolunda uzun seferlere katlanmış,saçları birbirine karışmış, yüzü gözü toza bulanmış bir durumda, iki ellerini gökyüzüne açar; “Ya Rab! Ya Rab!” diye göz yaşı döker. Halbuki yediği haram, içtiği haram, giydiği haram. Haram ile beslenmiş. Böylesinin duası nasıl kabul edilir?”
Marketlerden Helâl Gıda Ürünlerini Nasıl Seçeceğiz?
Bugün, ister ülkemizde, ister bir başka İslâm ülkesinde ve isterse herhangi bir gayri müslim ülkesinde yaşayan bir müslüman için marketlerin raflarını dolduran gıda maddeleri önemli bir farklılık arz etmemektedir. Hemen hemen hepsinin etiketlerine bakıldığında “içindekiler” başlığı altında ekseriya manalarını bilmediği, kelimeler ve işaretler yer almaktadır. Çünkü bugün dünyada “Gıda Teknolojisi”ni ve “Gıda Endüstrisi” ni gayri müslimler kontrol etmektedir.
Çok kesin emirlere muhatab olduğu halde, bu konuda müslümanlar yaya kalmıştır. Ecnebi ülkelerde yaşayan müslümanlar, azınlık psikolojisi içinde oldukları için çevrelerine karşı daha uyanık olabiliyorlar. Dolayısı ile Helâl Gıda arayışı konusunda da daha şuurlu ve metodlu çalışıyorlar. Hem müslümanları bilgilendiriyorlar, hem uyarıyorlar, hem de Helâl Gıda temin edebilecekleri market, lokanta gibi yerleri bildiriyorlar. İslam ülkelerindeki müslümanlar ise genellikle rehavet içerisinde. Bu konuda ne bilgilenmek için bir gayret gösteriyorlar, ne de alışverişlerinde dikkat ediyorlar.
Bugün, gerek ecnebi ülkelerde, gerek İslâm ülkelerinde marketlerde satılan gıda maddelerini, Helâl olup olmama noktasında Müslümanlar için belgelendirecek legal kuruluşlar oluşmaya başlamıştır. GİMDES ülkemizde bu maksatla kurulmuş bir kurumdur.
Dünya nüfusu içerisinde çok küçük bir yer tutan Yahudiler için Amerika, İngiltere, Fransa gibi pekçok ülkede Yahudi dini kuruluşlarının kontrolundan geçmiş özel “Kosher” damgalı gıda maddeleri üretilmekte ve Yahudilerin kullanımına sunulmaktadır. Amerikadaki müslümanlar ise bu hakkı alabilmek için eyalet makamları nezdinde uğraş vermektedirler. Bu gibi ülkelerde de dikkat etmeleri gereken bazı durumlar söz konusudur. Çünkü bütün Kosher sertifikalı maddeler ve ürünler kesinlikle Helâl şartları sağlamıyorlar.
Alışveriş yaparken Nelere Dikkat ETMELİYİZ!
1. Satın alacağınız ürünün içindeki maddeleri belirten etiketinin bulunduğundan emin olun. Etiketi olmayan ürünü satın almayınız.
2. Daima etikette yazan maddeleri tek tek kontrol edin. Sakıncalı madde bulunan gıda maddesini satın almayınız.
3. Helal kesim et ürünü sattığından kesin olarak emin olmadığınız market veya kasaptan et almayınız.
4. McDonalds, Burger King, Pizza Hut gibi fast-food lokantalarına mümkün mertebe girmeyiniz.
5. En son açıklanmış helal-haram katkı maddeler listesini veya broşürünü GİMDES’den temin ediniz.
6. Özellikle şu ürünleri satın alırken dikkatli olun: Et ürünleri, peynirler, cipsler, kekler, pastalar, yemekler, margarinler, yoğurtlar, yağda kızartmalar, hazır çorbalar, krem şantiler, soslar, çikolatalar, şekerlemeler, dondurmalar
7. Bilmediklerinizi sağlam bilgi kaynalarına ulaşarak öğrenmeye çalışınız.
8. Takva üzere yaşamak istiyorsanız, emin olmadığınız gıda maddelerini satın almayınız.
9. En iyisi bulunduğunuz beldede Halal Dunya Maketlerinin bir şubesi varsa tereddüt etmeden bu markete uğrayın ve ihtiyaçlarınızı satın alın güverek evlerinize ve iş yerlerinize götürün.