+90 212 438 33 18 (PBX)

ALMANYA BÜYÜKELÇİLİĞİ GİMDES’DEN HELAL SERTİFİKALAMA KONUSUNDA GÖRÜŞ TALEBETTİ

ALMANYA BÜYÜKELÇİLİĞİ GİMDES’DEN HELAL SERTİFİKALAMA KONUSUNDA GÖRÜŞ TALEBETTİ

Alman Hükümetinin Helal sertifikalama konusunda bilgi toplama isteği doğrultusunda, Büyükelçilik Gıda, Tarım ve Tüketiciyi Koruma Müsteşarlığı Türkiye’den GİMDES’in görüşlerini talebetti. 22 Şubat günü GİMDES Başkanı Dr.H.K.BÜYÜKÖZER ve GİMDES Ankara Temsilcisi ve Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Danışmanlarından Ziraat Yük.Müh. Suat SEZER Elçilikte müsteşar Doç. Dr. Ansgar ASCHFALK ve yardımcısı ile biraraya gelerek önemli bir görüşme yaptılar.

Müsteşar , müslümanların helal ürün isteklerinin karşılanabilmesi için AB üyeleri nezdinde bazı çalışmaların yapıldığını belirttikten sonra bu isteklerin doğru anlaşılması ve uygulamaların sağlıklı yürütülebilmesi nde doğru bilgilere ulaşılmasının gereği için bu işi doğru yürüten kurumlarla işbirliği içerisinde olunmasının önemi üzerinde durdu. Bu sebeple uluslararası akreditasyonlara sahip GİMDES’le görüşmeye önem verdiklerini ifade etti.

GİMDES Başkanı; uluslararsı işbirliği içerisinde olan GİMDES’le görüşme talebinde bulundukları için teşekkürlerini belirttikten sora GİMDES’in kuruluş süreci, vizyonu ve misyonu hakkında kısaca bilgi verdi. Bütün dünyada 2 milyar müslümanla birlikte Avrupada yaşayan 30 milyon müslümanın Helal ürün talepleri GİMDES’in de ana konusudur ve yakından takip ediyoruz. 1400 yıldan beri müslümanların istekleri Kuran ve Peygamber(s.a.v.)in öğretileri ile şekillenmiş isteklerdir. Bu istekler şu veya bu sebeple yasaklanamaz, kısıtlanamaz ve değiştirilemez. Çünkü bunlar her bir müslümanın imani bir meselesidir, olmazsa olmazlarıdır. Devletler ve başka din salikleri müslümanların bu hakkına müdahale etmemelidir. 1982 yılında Köln’de mekanik şoklama ile sığır kesimi yapan bir kesimhanede, Almanyadaki müslümanlara dini hizmet yapan, on hocaya kesim uygulaması gösterildiğinde, bu kesime fetva veremiyeceklerini bildirmişlerdi.

Devletler, mesela Almanya sadece genel hukuk çerçevesinde müslüman tüketicilerin bu haklarına hile hurda karıştırmak isteyenlere müslümanları aldatma ya matuf girişimlere gerekli cezai müeyyideleri uygulamalıdır. Mesela Almany’da helal sertifikalı olduğu iddia edildiği halde müslüman tüketicilere satılan dönerlerin %70’inde domuz etinin de kullanıldığı bildirilmektedir ki bu konularda genel hukuk kaidelerinin devlet kurumları tarafından iyi uygulanmadığı anlaşılmaktadır.

Gürüşmenin sonunda Helal sertifikalı firmaların son oluşan bir listesini ve İngilizce-Türkçe GİMDES Standart ve sertifikalama prosedürlerini açıklayan broşür ve bir müddet önce AB yetkililerine bu konuda gönderilen mektubun bir kopyası takdim edildi. (Mektubu okumak için tıklayın. AB NE YAPMAK İSTİYOR?)

🎶 Gimdes Radyo Yayını