Sivas Saadet Partisi İl ve Merkez İlçe Hanım Kolları Başkanlıkları tarafından organize edilen “HELAL GIDA ve GİMDES” konferansı 26.Kasım.2017 pazar günü gerçekleştirildi.
GİMDES Teknik Bilim Kurulu üyesi, Ankara Temsilcisi Ziraat Yüksek Mühendisi Suat SEZER tarafından verilen konferans, Sivas Saadet Partisi İl Başkanı Osman GÜNAY, önceki İl Başkanı Dursun COŞAR, Anadolu Gençlik Derneği Şube Başkanı Bülent ŞİMŞEK başta olak üzere, diğer yönetici ve hanım kolları üyelerının yoğun katılımı ile Halk Eğitim Merkezi konferans salonunda yapıldı.
Program Kur’anı Kerim tilaveti ile başladı, daha sonra Saadet Partisi Sivas İl Başkanı Osman GÜNAY açılış konuşmasında, helal gıdanın önemine değindi.
GİMDES Teknik Bilim Kurulu üyesi, Ankara Temsilcisi Suat SEZER ise konferansında sırasıyla;
-Kur’an ve sünnete göre “Helal Gıda”nın önemi,
-Günümüzde gıdaların durumu, gıda katkı maddeleri ve helal sertifikanın gerekliliği,
-Türkiye’de ve Dünyada sertifikasyon süreci,
-GİMDES nedir? Gimdes’in önemi ve özellikleri nedir?
-Sertifikasyon işleminden sonra denetim ve takibi nasıl yapılmaktadır?
-Dünya Helal Marketlerinin çalışma sistemi nedir?
-Ne yapmalıyız? konularına değinmiştir.
SEZER, konuşmasından sonra gelen soruları, cevaplandırdı. Bu soruların ortak yönü ise tavukların beslenmesi, kesimden önce elektirik ile sersemletme işlemi, elle kesim veya makinalı kesim farkı nedir, tüylerinin yolunması için sıcak suda ıslatılmaları gibi konularını kapsamakta idi. Suat SEZER bu sorulara yönelik cevap olarak kısaca şu hususlara değinmiştir; “GİMDES olarak helal sertifika verilen tavuk firmalarının sadece kesim işlemini değil öncesinde tavukların yem rasyonlarını da inceleyip takip etmektedir, kesimden sonra tavuk etinde hormon ve antibiyotik kalıntısı olup olmadığını laboratuvar analizleri ile takip edilmektedir. Ülkemizde GİMDES’den önce yani 2009’dan önce tavukların nerede ise tamamı makina ile kesilirken, GİMDES’in hem teknik olarak hem de fıkhen makinalı kesim uygun değildir, her bir tavuk besmele ile kafası koparılmadan kesilmelidir şeklinde standart belirlemesi ile büyük bir yanlışdan dönülmüştür. Bugün itibarı ile Ülkemizde günlük kesilen tavukların 2/3 ü GİMDES denetiminde, elle kesilmektedir. GİMDES’in bu uygulaması diğer kurumlarada örnek olmakta elhamdülillah. Şöyleki; tavuk vb hayvanların kesimi ile ilgili Din İşleri Yüksek Kurulunun fetvası: ” Hayvanın, kesim esnasında canlı olması kaydı ile, acıyı azaltmak maksadı ile düşük voltajlı elektirik şokuna tabi tutulmasında sakınca yoktur.
Tavuk ve hindi kesimlerinde kullanılan otomatik kesim makinesini çalıştıran kişinin, düğmeye basarken besmele çekmesi halinde o seride kesilecek bütün hayvanlar besmele ile kesilmiş sayılır.” şeklinde iken, Din İşleri Yüksek Kurulunun yakın zamanda yenilenen sitesinde şu şekilde yer almıştır; “Hayvanın, kesim esnasında canlı olması kaydıyla, acıyı azaltmak maksadı ile düşük voltajlı elektirik şokuna tabi tutulması, ayrıca tavuk ve hindi kesimlerinde kullanılan otomatik kesim makinesini çalıştıran kişinin, düğmeye basarken besmele çekmesi halinde o seride kesilecek bütün hayvanlar besmele ile kesilmiş sayılmasına bazı ilim adamlarınca cevaz verilse de söz konusu uygulamalarda hayvanların kesim öncesi ölüm riski bulunduğundan el ile kesim tavsiye edilir.” bu şekilde ki değişiklik bile büyük bir aşamadır, bunu sağlayan Diyanet yetkililerinden Allah cc razı olsun, buna öncülük eden GİMDES Başkanı Hüseyin Kami BÜYÜKÖZER ve fıkıh kurulu hocalarımızdan Allah cc razı olsun,” dedi.
Daha sonra, Gimdes Teknik Bilim Kurulu üyesi, Ankara Temsilcisi Suat SEZER’e hediye takdimi ile program sone erdi.