+90 212 438 33 18 (PBX)

GİMDES’E SORULAN SORULAR…

SORU : Global çağın getirdiği yaşam ve teknoloji ile çok hızlı değişen dünyamızda helal kavramı da çoklu tüketim içerisinde karmaşaya yol açtı. Birçok kaoslar yaşanıyor. Çok bilgi gerektiriyor. Bizler bu bilgilere ancak GİMDES’in çalışmaları ile ulaşabiliyoruz. GİMDES kurumunun yaptığı çalışmalar bunu önlemeye yeterli olacak mı?

Dr. Hüseyin Kâmi BÜYÜKÖZER
Dünyayı yönlendiren küresel kurumlara baktığımız zaman bu kaosun nereden kaynaklandığını daha net görebiliriz.

“Gıda ve Tarımda: FAO (Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü), Sağlıkta:WHO (Dünya Sağlık örgütü), Siyasette:UN (Birleşmiş Milletler), Güvenlikte:NATO (Kuzey Atlantik Paktı), Ticarette:WTO (Dünya Ticaret Örgütü) , Ekonomide: IMF (Uluslar arası Para fonu), Yargıda: ICC (Uluslar arası Ceza Mahkemesi ), Çevre de UNEP (Dünya Çevre Programı) vs. gibi.” Hepsi de 5, dünyadan büyük çarpık mantığı ile yürütülüyor

Bu kurumların belirlediği kriterler ve standartlarla insanlar hayatlarının büyük bir kısmını idame ettirir duruma getirilmiştir. Yarın bu kurum ve standartlar daha da artarak devam ederse, bütün dünya insanlarının, yiyeceklerini, zevklerini, hayat biçimlerini ve şartlarını belirlemeye devam edecekler, kadim ve olmazsa olmazımız olan yaşam sistemimiz tamamen yok olacaktır. Çünkü; Batı oldum olası düştüğü inkârcı ve materyalist bataklıktan kendini kurtarmak yerine bütün insanlığı da aynı bataklığa düşürme içerisinde kalmayı tercih etmiştir. Ancak batının bu insanları tutsak eden sistemi yer yer alarm vermeye başlamış, toplumlar bağımsız olma yolunda önemli mesafeler katetmiştir. İslam Ümmeti de bu değişime uymaya karar vermiş gözüküyor. Kaybettiği değerleri Helal Yaşam Sistemi içinde yeniden dizayn etmeye çalışıyor.

Dünya’da hızla yükselen bir Pazar meydana geldi. Bu pazarın adı “Helal Ürünler Pazarı”dır. Bu pazarın anahtarları ise Türkiye’dir,Endonezyadır, Malezyadır, Pakistan’dır ve Arap ülkeleridir. Avrupa bu pazarın önemini bizden once farketmiş ve bu pazardan pay almak için yeni entrtkaların peşine düşmüştür. Ancak sonuç alamayacaktır. Bir gerçek var ki Helal pazarın trendi hızla yükseliyor. Bu da şaşılacak bir şey değildir. Dünya’da 2 milyar müslüman nüfus bulunmaktadır.

Kaos oluşturan durumlardan birisi ve en önemlisi, 2 milyara ulaşan bir müslüman nüfusun, tükettiği ürünler hakkında bilgisizliğini ve bilinçsizliğini henüz tam olarak giderememiş olmasıdır. Dünya pazarında 1 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaştığı söylenen helal gıda piyasasında henüz %14 lük bir gerçekleşme var. Ülkemiz, diğer faaliyetlerinde olduğu gibi Helal Ürünler Pazarında da etkin ve öncü olmalı ve bu konu ülkemiz ve kamu çıkarları doğrultusunda Müslümanların kutsal bir ihtiyacı olarak değerlendirilmelidir.

Helal bütünlüğün sağlanması için şirketlerin, birliklerin ve ülkelerin farklılıkları birleştirici, ortak bir zeminde buluşturulmaları ve üretici firmaların kalite ve çalışma yöntemlerinin standartlarını yükseltmeleri gerekiyor. Geniş halk kitlelerinin bilgi ve bilinçlerinin artırılması için STK ve Medya tarafından yoğun çalışmalar yapılmasını gerektiriyor.

Ülkemizde GİMDES Helal ve Tayyib sertifikalandırma çalışmalarında olumsuzlukları giderme yolunda 2005 yılından itibaren çalışmalarını sürdürmektedir. Helal Gıda ve Helal Sertifikalandırma konusunda önemli mesafeler katedilmiştir. Ancak daha henüz yolun başı sayılır. Müslümanların ve bütün insanlığın helal lokma mücadelesinde GİMDES, insanlarımıza yol gösterici hizmetler yapmaktadır ve yapmaya devam edecektir. Bugün dünya Helal Pazarında kolaylıkla yer alabilen 10 000’i aşmış GİMDES Helal ve Tayyib Sertifikalı ürün çeşidi bulunmaktadır. Müslüman Toplum “onun olmazsa olmaz imani bir meselesi olan” Helal Lokma arayışına gayretle, azimle ve ihlasla devam ederse en kısa zamanda bu rakkam 20 000’lere, 30 000’lere çıkacaktır.

🎶 Gimdes Radyo Yayını