+90 212 438 33 18 (PBX)

HELAL YAŞAM REHBERİ 97. SAYI ÇIKTI!

Yunus Emre’nin “İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir. Sen kendini bilmezsen ha bu ne okumaktır!” sözünün manasını tefekkür etmek, anlamak bugünün hengâmeye uğramış dünya insanlığının olmazsa olmazı durumdadır. Kendini bilmek; tüm dünya dinlerinin ve inanışlarının aslında insan olma bilincinin atom çekirdeği anlamına gelmektedir. Bütün semavi dinlerde, Şamanizm’den Kızılderili kültürüne, Mayalara, Uzakdoğu’dan, Anadolu’daki tasavvuf okullarına kadar her yerde başlangıç noktası kendini bilmektir. Kendimizi bildiğimiz ve yaşamlarımızı yönetebilme şansına sahip olduğumuz takdirde daha sağlıklı ve üretken fertler olabiliriz.

Dr. Hüseyin Kami BÜYÜKÖZER Beyefendi “İlim Öğrenmenin Başlangıç Noktası “Kendini Bilmektir!” konulu makaleyi kaleme almıştır.

Osman Nuri TOPBAŞ Hocaefendiye ait makalede “İnsanî İhtiyaçlar Harmanında… Helâl Gıda… Mânevî Terbiye… Hakikî İlim…” konusu kaleme alınmıştır.

Doç. Dr. Muhammed YÜCEER Beyefendi kaleme aldığı “Gıda Teknolojisi, Gıda Kaybı ve İsrafı ile Sürdürülebilirlik Kapsamında Faydalı İlim.” konusu ile ilmin müspet ve menfi kullanımlarından bahsetmiştir.

Prof Dr. Es’ad COŞAN Hocaefendiye ait makalede “Haram Lokmanın Büyük Cezası” konusu ile Allah korkusunun, helal lokmanın, sırat-ı müstakim üzere olmanın ehemmiyeti üzerinde durulmuştur.

Dr. M. Şerafettin KALAY Beyefendi’ye ait makalede “Öğrenme Arzusu, İlim Sevgisi” konusu kaleme alınmıştır.

GİMDES Makale Yarışması ikincisi Elif Dilara TEPE Hanımefendi “Sürdürülebilir Boykot: Helal Gıda” konulu makalede helal ve tayyib çizgisini bir yaşam biçimi olarak yerine getirdiğimizde boykota ihtiyaç dahi duymayacağımızdan bahsetmiştir.

Prof. Dr. Hasan DOĞRUYOL Beyefendi kaleme aldığı makalede “Sıhhat Nedir, Hastalık Nedir, Tıp Nedir?” konularını ele almıştır.

GİMDES Baş Denetçisi, Gıda Mühendisi ve Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Teknikeri Fatma Füsun MENTEŞ Hanımefendi kaleme aldığı “Adaçayı & Dağ Çayı” başlıklı makalede şifa kaynağı çaylarımızın faydaları ve kullanım alanlarından bahsetmiştir.

Yüksek Gıda Mühendisi Mehmet Ali YAFEZ Beyefendi kaleme aldığı “Neyi Bilirsin?” isimli makalede ilim, usul, had ve hudut konuları üzerinde durmuştur.

“Doğru Bilinen Yanlışlar” köşemizde Yüksek Gıda Mühendisi Emine Sena KAFKASKIRAY YAFEZ Hanımefendi vejetaryen yiyecekler ve kosher gıdalar hakkındaki yanlış bilgilerin doğrusunu GİMDES Teknik Kurulunun belirlediği kritik kontrol noktalarıyla ele almıştır.

Ayrıca dergimizde Diyetisyen Özlem YILDIZ Hanımefendinin “Pişirme Yöntemleri” başlığıyla kaleme aldığı helal tarifleri bulabilirsiniz.

Bu sayımızda da hepsi ayrı önemli ve ayrı güzel makaleleri ile yer alan birbirinden değerli tüm yazarlarımıza teşekkür ediyoruz.

🎶 Gimdes Radyo Yayını