HELAL YAŞAM REHBERİ DERGİSİ 89. SAYI ÇIKTI!

RAMAZANDA İFTAR SOFRALARIMIZI HELAL VE TAYYİB YAPACAK MIYIZ?

Her şeyimize sinmiş olan başta batı olmak üzere, yabancı kültürlerin, medeniyet, kültür ve mantalitelerinin zebunu olmuş bir hayat yaşıyoruz. Batı oldum olası düştüğü inkarcı ve materyalist bataklıktan kendini kurtarmak yerine bütün insanlığı aynı bataklığa düşürme çabası içerisinde kalmayı tercih etmiştir. Batı modernitesi silahla ulaşamadığı yerlere ekonomi ile, ekonomi ile ulaşamadığı yerlere fikirle, moda ile, gıdalarımızla, ilaçlarımızla, teknoloji ile girmeyi başarmıştır. İçkili oteller, içkili lokantalar ve içkili market zincirleri şimdiden kıyasıya bir rekabetle iftar sofrası, Ramazan kumanyası reklamlarına başlamış bulunmaktadırlar. İş veren firmalarımızın, çeşitli hizmetlerin içerisinde olan STK’larımızın, kamu kurumlarımızın değerli yöneticileri; dostlarınıza, müşterilerinize, misafirlerinize ve çalışanlarınıza senede bir defa vereceğiniz iftar sofralarınıza mukayyed olunuz, yaptığınız hayrı kirletecek, helal ve tayyib şartlarda olmayan bir iftar menüsüne izin vermeyiniz. Gösterişten, şatafattan önce Ramazan sofralarınız size, kurumunuza hayır getirecek helal ve tayyib kıvamında olsun. Ramazan-ı Şerife yakışır olsun. Bu dertle ele aldığımız yeni sayımızı sizlere sunuyoruz.

Dr. Hüseyin Kami BÜYÜKÖZER Beyefendi “Ramazanda İftar Sofralarımızı Helal ve Tayyib Yapacak mıyız?” konulu makaleyi kaleme almıştır.

GİMDES Fıkıh Kurulu Üyesi Mustafa MERAL Hocaefendiye ait makalede “İmtihan ve Musibetler & Mümine Düşen Vazifeler” konusu ele alınmıştır.

Osman Nuri TOPBAŞ Hocaefendi tarafından kaleme alınan “Ömürlük Bir Zaman” konusu ile Ramazan-ı Şerif’te gösterdiğimiz tüm hassasiyetleri diğer aylarda da ve hatta bir ömür göstermemiz gerektiği hususlarına değinilmiştir.

Yüksek Kimyager, GİMDES Teknik Bilim Kurulu Üyesi ve AR-GE Koordinatörü Ali Rıza KURUM Beyefendi kaleme aldığı “Yağlı Fırın Kağıtları” isimli makalede, pişirme kağıtlarının helal ve tayyiblik hususundaki kritik kontrol noktalarını ele alınmıştır.

GİMDES Fıkıh Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tahsin FEYİZLİ Hocaefendi “Helal Kazanma ve Beslenme” konusu ile helal kazanç ve beslenmenin ehemmiyeti hususunu kaleme almıştır.

Yüksek Gıda Mühendisi Melike Şeyma TUĞLA Hanımefendi “Bayramların Vazgeçilmez İkramları” makalesinde bayramda tüketilen tatlılardaki riskleri konu almıştır.

GİMDES Fıkıh Kurulu Üyesi Dr. M. Şerafeddin KALAY Hocaefendi ise kaleme aldığı makalede “Zekât ve Zekât Verilecek Mala Yönelik Şartlar” konulu makalesinde zekât hususunu fıkhi yönleriyle ele almıştır.

GİMDES Teknik Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Nihat ESKİOĞLU Beyefendi “Ölü ve Diri Gıdalar” konulu makalesinde hastalıklara karşı alınacak tedbirler üzerinde durmuştur.

GİMDES Baş Denetçisi, Gıda Mühendisi ve Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Teknikeri Fatma Füsun MENTEŞ Hanımefendinin kaleme aldığı “Osmanlı’da Baharat Kültürü” başlıklı makalede geçmişten günümüze kullanılan baharatların hangi amaçlarla nerelerde kullanıldığı ve faydalarına ilişkin hususlar üzerinde durmuştur.

Veteriner Hekim ve GİMDES Teknik Bilim Kurulu Üyesi Muhammed Zeki AYGUR Beyefendi “İnsanın Anlam Arayışı” konusunu kaleme almıştır.

“Doğru Bilinen Yanlışlar” köşemizde Yüksek Gıda Mühendisi Emine Sena KAFKASKIRAY Hanımefendi GDO ve hormon, süt tozu ve GİMDES’in helal ve tayyib sertifikalandırma şartları hakkındaki yanlış bilgilerin doğrusunu GİMDES Teknik Kurulunun belirlediği kritik kontrol noktalarıyla ele almıştır.

Ayrıca dergimizde Uzman Diyetisyen Havva Arın ERBAY Hanımefendinin “Sıhhatli Sahur Sofraları” başlığıyla kaleme aldığı helal tarifleri bulabilirsiniz.

Bu sayımızda da hepsi ayrı önemli ve ayrı güzel makaleleri ile yer alan birbirinden değerli tüm yazarlarımıza teşekkür ediyoruz.

Comments are closed.