Maden suyu, soda ve gazozlar, hepsi de mideyi rahatlatma özelliğine sahip oldukları söylenen içeceklerdir. Toplumumuzda belki de birçok insan tarafından yanlış olarak bu üç içeceğin aynı fonksiyona sahip olduğuna inanılır. Halbuki İlk bilmemiz gereken, bu içiceklerin ne olduğudur?. Geliniz önce bu içecekleri tanıyalım.
Yurt dışında mineralli su diye adlandırılan su ülkemizde kafa karıştırıyor. Maden suyu, yeraltı sularından elde edilmiş içerisinde çözünmüş mineral tuzları, elementler ve gaz içeren sulara verilen addır. Mineralli suları diğer sulardan ayıran özellik, kaynağından elde edildiği anda mineraller içermeleridir. bu sebeple, maden suyu aynı zamanda doğal bir mineral deposudur.
Maden suyu içinde; bikarbonat, sülfat, klorit, kalsiyum, magnezyum, florit, demir ve sodyum bulundurur. İçilebilir nitelikteki herhangi bir suya karbondioksit ve bikarbonat eklendiğinde maden sodası yapılmış olur. Maden suyu ve soda, ikisi de mideyi rahatlatma özelliğine sahiptir ancak sodanın başka hiçbir işlevi yoktur, oysa maden suyu aynı zamanda doğal bir mineral deposudur. Dolayısıyla tüketilmesi önerilen doğal maden sularıdır ve sodayla maden suyunu ayırt edebilmek için ürünün üzerindeki etiketi okuyup karar vermek çok önemlidir
Maden suyu içerdiği magnezyum, sulfat, kalsiyum, flor gibi minerallerle mineral ihtiyacımızı karşılamak için güzel bir kaynaktır. İçerdiği sülfat ve bikarbonat iyonları sayesinde hem mide bağırsak sisteminde rahatlatıcı etkisi vardır, hem de böbrek fonksiyonlarını dengeler. Cilt için gerekli olan su ve mineral ihtiyacını da karşılar. Cildimizin gergin ve diri kalmasını sağlar. Özellikle yaz aylarında ve spor yaptıktan sonra ter ile kaybettiğimiz tuz ve minerallerin geri alınması için çok güzel bir alternatiftir. İçerdiği karbondioksit gazı sayesinde asitli içeceklere güzel bir alternatiftir. Aynı zamanda bikarbonat özelliği sayesinde mide asidinin çok olduğu durumlarda rahatlatıcı bir etkisi de vardır. Spor sonrasında ayran ile birlikte alındığında hem tok tutma hem de zayıflatma etkisi vardır.
MADEN SUYUNUN FAYDALI OLMA-ZARARLI OLMA HALLERİ VARMIDIR?
Maden suyunun içerdiği kalsiyum kemik yapısının, florür de ağız ve diş sağlığının gelişmesi için son derece yararlıdır. Düzenli maden suyu içiyorsak onun da abartmadan günde 1 litreyi geçmeyecek şekilde tüketmekte yarar vardır. Yemekle birlikte aldığımızda hem mineralli sudan hem besinlerden mineral emilimini kolaylaştırıyor. Bu nedenle yemek sırasında içecek olarak tercih edilebilecek bir alternatiftir.
Fakat maden suyu diye satılan Maden Sodası, içerdiği fazla bikarbonat neden ile yemek sırasında ve hemen sonrası içildiğinde mide ast dengesini bozarak sindirimi geciktirebilir. Bazı maden sularında sodyum miktarı yüksek olabilir. Eğer tansiyon yüksekliği şikayetiniz varsa bu maden sularını da tüketmemelisiniz. Fakat ülkemizde maden suyu adı altında satılan sodanın içerisine katılan doğal olmayan aromalar, tatlandırıcılar ve aşırı bikarbonat içeriği nedeni ile zararı görülebilmektedir.”
Boyalı boyasız Gazoz, Kola, Enerji ve Toz Içeceklerde Kritik Noktalar
İçecekler adı altında toplanan bu maddeler genellikle su, lezzet verici, renk verici, koruyucu, özelliğine göre tenbih edici katkı maddeleri ve yapay tatlandıcılardan oluşturulan tamamen yapay ürünlerdir. Dünya Sağlık örgütlerinin, insan beslenmesine hiçbir katkı sağlamadığı, bilhassa çocuk ve gençlerin sağlıklarına zararlı ve tüketim zamanı ve miktarı arttıkça hastalık yapıcı oldukları raporlarında belirtilmiş ürünlerdir. Tamamen zevk alma hastalığı olan Hedonizmi esas alan bir tüketim ürünüdür. Ayrıca bütün kodekslerde ister dışardan girsin, ister kimyasal reaksiyon olarak içeride oluşsun % 0.3’e kadar alkole izin verilmektedir. İslam dini ise, maddi ve manevi hayatlarında müslümanların maslahatını esas alır. Dinine, sağlığına zarar verecek her türlü maddeye ve eyleme izin vermez.
Bu sektörde üretilen ürünlerde kullanılabilen katkı maddeleri:
Fosforik asit E 338, Kafein, Boya maddeleri (Karmin E 120, Karamel E 150, Tartrazin E 102, Yellow E107,E 110, Red E 128, Alura E 129),Yapay tatlandırıcılar Aspartam E 951, Asesülfan E 950, Sakarin E 954, bilhassa enerji içeceklerinde kullanılan İnositol, Taurine, Carnitina, Creatine, 4-metilimidazol ve hepsinde müşterek etilalkol.
Hangi Hastalıklara Kapı Açarlar?
1-Şişmanlığa sebep olur. 2- Karaciğere zararlıdır. 3- Dişlerde çürümeye neden olmaktadır. 4- Kronik böbrek hastalıklanna ve böbreklerde taş oluşumuna neden olmaktadır. 5- Diyabet (Şeker) hastalığını tetiklemektedir. 6- İçindeki asit mide ekşimesine ve reflü oluşmasına sebep olur. 7- Yine içinde bulunan fosforik asit kemiklerin zayıflamasına, kemik kınlganlığının artmasına (osteoporoz) neden olur. 8- Yüksek tansiyona sebep olur. 9- Kalp hastalıklarını tetikler. 10- Allerjik hastalıklara sebep olur. 11- Demir emilimini engeledikleri için Demir yetersizliğine sebeb olur. 12- Kansere sebep olur. 13- Özellikle aç karnına içilen kolalı ve gazoz içecekler ülser hastalığına yakalanma riskini arttırır.
GİMDES bu ürünlerde kullanılan katkıların ve üretim proseslerinin tüketiciyi hem helallik hem sağlık açısından riske sokabildiğinden dolayı “Alkolsüz İçecekler” adı altında üretilen her çeşit kolaya, renkli renksiz gazoz türü içeceklere , enerji ve toz içeceklerine Helal ve Tayyib sertifası vermemektedir.
Bu içecekler yerine alternatif olarak neler yapabiliriz?
En sağlıklı içeceklerimiz su, süt, ayran, taze hazılanmış şerbetlerimiz, taze sıkılmış limonata ve meyve sularımız, sade maden suyu ve sodalarımız Helal ve sağlıklı çizgide kalmak isteyenler için yeter de artar bile. İlle de hazır meyve suları istiyorum diyorsanız sitemizden helal sertifikalı firma ve ürünlerinin bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Piyasada GİMDES’den sertifika alamayanlar veya almayı göze alamayanlar kefalet hukukuna riayet etmeyen yerlerden aldıkları belgelerle haksız kazançları uğruna kardeşlerimizi aldatabiliyorlar. Lütfen araştırın sorgulayın, maddi ve manevi hayatınızın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın.