Helal GIDA

Dünya Helale Koşuyor Ya Siz?

This gallery contains 1 photo.

Dr. Hüseyin Kâmi BÜYÜKÖZER

Her yıl 10 Aralık’ta kutlanan Dünya İnsan Hakları Günü, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 1948’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edildiği gün olan 10 Aralık, Dünya İnsan Hakları Günü olarak kutlanmaya başlandı Hepsi, farklı bir ten rengine sahip olan diğer ırklardan olanlara karşı ayrımcılık yapan yasalara sahip insanlık dışı ve adaletsiz bir ırkçı sistemine karşı mücadelenin adıdır.

Adaletsizlik hüküm sürdüğünde, İnsan haklarının ihlali bir norm haline gelir ve işlenmesi en kolay şeylerden biri olur. Şu anda dünyanın birçok yerinde şiddetlenen ve sayısız hayatı mahveden çatışmalar, en iğrenç suçlara yol açan adaletsizliğin doğrudan bir sonucudur.

Nelson Mandela, “Çünkü özgür olmak yalnızca zincirlerini atmak değil, başkalarının özgürlüğüne saygı duyan ve onu geliştiren bir şekilde yaşamaktır.” demiştir.

İnsan Hakları’nın ilk gerçek evrensel bildirgesi 1400 yıl önce Kuranı Kerimde ilan edilmiş ve yürürlüğe konmuştur:
” Şüphesiz Allah, adaleti, iyilik yapmayı, yakınlara yardım etmeyi emreder; hayâsızlığı, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor. (Nahl. Ayet 90)

Özellikle bu İslami insan hakları modeli, titizliği, vizyonu ve modern zamanlarla olan ilişkisi bakımından dikkat çekicidir ve aşağıda şöyle özetlenebilir:

kast ve renk gözetmeksizin Herkese özgürlük
Hayatın, servetin ve mülkün kutsallığı
Tüm ırkların eşitliği
Yüce Allah’ın ve yasanın gözünde adalet
Erkek ve Kadınların hakları ve yükümlülükleri.
Sömürü veya tekelcilik yok. Zenginler daha zengin, fakirler daha fakir olmamalı.
Başkalarının hakları korunmalı ve yerine getirilmelidir
“Ve vücudunun sizin üzerinizde bir hakkı vardır…”

Vücudun ilk ve en önemli hakkı, yalnızca Helal ve Haramın rehber ilkeleri aracılığıyla Allah ve Resulü’nün (s.a.v.) kabul edebileceği şeyleri tüketmektir. Kesinlikle Helal ve Tayyib bir diyeti ihmal etmek, vücudumuzun temel bir hakkını ihlal etmektir ve bu nedenle bir adaletsizlik eylemi haline gelir.

Bu İnsan Hakları Günü, yalnızca Helal ve Tayyib olarak kabul edilen şeyleri yiyerek kendimize ve vücudumuza karşı adil olmakla başlayalım ve Müslümanlar olarak üzerimize düşen diğer tüm hakları yerine getirmek otomatik olarak daha kolay hale gelecektir.

Geçmiş zaman bir yol göstericidir, bir bağlantı direği değil.

HEPİMİZE MUTLU SEVİNÇLİ BİR KADİR GECESİ VE BİR RAMAZAN BAYRAMI DİLİYORUM.

 

Dr.Hüseyin Kâmi BÜYÜKÖZER / GİMDES Başkanı
 

HERKES HELALE KOŞUYOR YA SİZ? 

Genelde aldığımız ürünlerin içinde ne olduğuna çoğumuz hiç bakmayız. Halbuki bize hayat nizamı olarak İslam’ı emir buyuran Rabbimiz ve O’nun Resulü bu konuda bizi uyarıyorlar.

“Sana, kendilerine neyin helal kılındığını soruyorlar. De ki: “Size tayyib olan şeyler helal kılındı.” Allah’ın size öğrettiğinden öğreterek yetiştirdiğiniz avcı hayvanların sizin için tuttuklarını yiyin ve üzerine Allah’ın adını anın (besmele çekin), Allah’tan korkun. Muhakkak Allah, hesabı çabuk görendir.” (Maide,4) 

“O, size yalnız şunları haram kıldı: Ölü hayvan, kan, domuz eti, bir de Allah’tan başkası adına kesilen hayvanlar. Sonra kim bunlardan yemeye mecbur kalırsa, başkasının hakkına tecavüz etmemek ve zaruret ölçüsünü geçmemek şartıyla ona da bir günah yükletilmez. Çünkü Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhametlidir.” (Bakara,173) 

Devamını Okuyun