GİMDES Yayınları

Yeni Dünya Düzeni ve Helal Gıda

Dergi Abonelik

SORULAR SİTESİ

Tescilli Logolarımız

GİMDES.org eBülteni

* = doldurulması zorunludur

tarafından desteklenmektedir MailChimp!

HELAL GIDA SEMİNERİ YOĞUN KATILIM İLE GERÇEKLEŞTİ


DİVAN DERNEĞİNİN GİMDES İŞBİRLİĞİNDE GERÇEKLEŞTİRDİĞİ HELAL GIDA SEMİNERLERİNİN İLKİ 30 HAZİRAN CUMARTESİ GÜNÜ YAPILDI

Divan Araştırma ve Eğitim Derneği’nin GİMDES (Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Derneği) işbirliğinde gerçekleştirdiği “Helal Gıda Seminerleri” yoğun katılım ile gerçekleşti. Katılımcılara katılım belgesi verilen seminerde Amerika Helal Gıda Vakfı Başkanı Dr. Muhammed Mazhar Hüseyni video konferans ile bir konuşma yaptı.

Divan Derneği merkezinde yapılan seminer Dernek başkanı A. Cihangir İşbilir’in açılış konuşması ile başladı. İşbilir dernek faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Helal Gıda önem vermek ve gıda ve ihtiyaç maddelerinde helal olmayan durumlar için farkındalık oluşturmak gayesiyle GİMDES işbirliğinde düzenlenen “Helal Gıda Seminerleri”nin eylül ayı itibariyle her ay yapılacağını belirten Cihangir İşbilir 1 yıl içerisinde yaklaşık 1000 kişiye katılım sertifikası verilmesini hedeflediklerini belirtti. İşbilir helal lokmaya herkesin dikkat etmesi gerektiğini belirtirken yapılacak olan seminerlerde öncelikli hedef kitlenin lokantalar, firmaların satın alma görevlileri, fırınlar, kasaplar, oteller, öğretim üyeleri ve ev hanımları olduğunu belirtti.

Divan Derneği Akşemsettin Konferans Salonunda gerçekleşen Seminere video konferans yolu ile bağlanan Amerika Helal Gıda Vakfı Başkanı Dr. Muhammed Mazhar Hüseyni Amerika’da ki helal gıda çalışmalarından bahsetti. GİMDES’in helal gıda çalışmalarında ne kadar hassas davrandığını belirten Hüseyni GİMDES’i çalışmalarından dolayı tebrik etti.

Amerika Helal Gıda Vakfı Başkanı Dr. Muhammed Mazhar Hüseyni’nin konuşmasının ardından GİMDES başkanı Dr.Hüseyin Kâmi Büyüközer GİMDES faaliyetleri ve yenidünya düzeninde helal gıdanın durumunu anlattı. Büyüközer “Helal Gıda konusu mümin için çok önemli bir konudur. Hatta din konusunun temelini teşkil ediyor. Helal gıdasız din mümkün değildir. Toplum kendi yapısını helal bir temele oturtmamışsa dinin emirlerini yerine getiremez.” dedi.

GİMDES Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer’in ardından GİMDES Başkan Yardımcısı Dr.Halim Aydın GDO’lu ürünlerin helal sertifikalanmasındaki yerine değindi. Aydın “Ulusal kriterlerde 1000/3 oranında alkolün alkolsüz sayıldığı içecekler dinimizce haram kabul edilmektedir. Küresel standartların belirlediği kıstaslar bizlere uymadığı için yediğimiz ve içtiklerimizde ciddi sorunlar teşkil edilecek maddeler katılabiliyor. Organik tarım çoğullarına göre güvenilir gelebiliyor ama yurt dışında organik domuz yetiştirebilirsiniz. Bundan organik jelatin üretebilirsiniz. Bundan da organik şeker üretebilirsiniz. Sonuçta organiktir. Organik bir haramdır.” dedi.

GİMDES Fıkıh Kurulu üyesi Mustafa Meral insan olarak hayata gelmenin bir bedeli olduğunu ve fıkıh konusunda helal ve harama önem verilmesi gerektiğini belirtti. Meral “Aracın içerisindeki yakıt bozuksa eğer araç ne kadar iyi olursa olsun hiçbir işe yaramayacaktır. Allah inanç ve amel yönünden 2 ana unsurla mükellef kıldı insanı. İnanırız ve amelle bunu tatbik ederiz. Biz İslam’ın 5 şartına inanıyoruz onu sahaya döküyoruz amelle. Dua ibadetin ta kendisidir buyuruyor Hz. Peygamber (s.a.v.). Dua bir ibadettir. Dua bir ibadetse bunun bir şartı yok mudur? Her şeyin bir şartı var. Duanın kabulü içinde şartlar vardır. Peygamber Efendimiz (s.a.v) yediklerimize dikkat etmemizi istiyor. Haramdan bahsetmiyor. Haram zaten belli. Şüpheli olandan bahsediyor. Biz Müslüman ülkede yaşıyoruz diye rahat hissediyoruz ama burada zor bir durumdayız. Şüpheli gıdalarla karşı karşıyayız.” dedi.

Seminerde konuşma yapan GİMDES Teknik Bilim Kurul üyesi ve Başdenetçi Hayreddin İşbilir helal sertifikalama uygulamaları hakkında bilgi verdi. Helal sertifika verilen firmalarda sık sık denetim yapıldığını belirten İşbilir denetimleri habersiz yaptıklarını belirtti. İşbilir “Firma ile sertifika konusunda anlaşma yapıldığı zaman sahada her yönü ile firmayı denetliyoruz. Firma yetkilileri, satın alma personeli, depocular ve bazı yetkililerle toplantılar düzenliyoruz. Bu firmalara sık sık ani denetimler yapıyoruz. Sertifika vereceğimiz firmalara GİMDES kurullarının hepsinden onay geldiği zaman onay veriyoruz. Bir kurul onay vermezse sertifika verilmez. Verdiğimiz sertifikalarda 4 mezhepe göre sertifika veriyoruz. Sertifikaların üstünde 4 kutucuk var. Eğer bir mezhebe uygun değilse o mezhebin bulunduğu kutucuğu işaretliyoruz.” dedi.









Comments are closed.