Dünya Helale Koşuyor Ya Siz?

Dr. Hüseyin Kâmi BÜYÜKÖZER

Müslüman tüketici bilmelidir ki ister Amerika’da yaşasın ister Avrupa’da yaşasın, isterse Türkiye gibi bir İslam ülkesinde yaşasın, şartlarda ve tehlikelerde bir fark olmuyor. “Her yerde gurbet hayatı yaşıyoruz. 2 milyarlık İslam ümmeti tam uyanıncaya kadar da bu zillet sürecektir.

Yıllardır soruna çözüm üretmeye çalıştığımız ve 2006-2007 yıllarında ciddi tartışmalara sebep olan alkolsüz (!) içecekler (gazoz, kola, meyve suyu, renkli içecekler ve sair) konusunu genel hatlarıyla uzun uzun anlatmaya çalıştık. Bilindiği üzere gazlı içeceklerin pek çoğu aromalar ve renklendiriciler içerirler. Aromalar ve renklediricler ise yağ cinsinden katkı maddeleridir ve aynı zeytin yağı ile suyun birbirine karışmaması gibi bunlar da atıldıkları ürünün içinde çözünmezler.

Çözünmedikleri için de asıl maksûd olan tad ve renk elde edilemez. Bu çözünme işlemini gerçekleştirmek için çözücülere (solvent) ihtiyaç vardır ki en yaygın olarak kullanılan etil alkol, ucuz olması hasebiyle üreticilere cazip gelmektedir. Sağlık riskleri taşıyan asesülfam-k ve aspartam gibi diğer katkı maddelerini bir kenara bırakırsak, etil alkol sorunu da tam bu noktada başlamaktadır. Bilindiği üzere bir kazan süte bir damla alkol atılırsa, o süt artık haram ve necis olur. Aynen bunun gibi üretimde çözücü olarak veya herhangi bir sebep ile kullanılan etil alkol de o ürünü haram ve necis kılar. Burada katılan alkolün miktarı önemli değildir. Halbuki bunu caiz göstermek için nice batıl kıyas yoluyla fetvalar verilmiştir

Malesef ki kolalar, gazozlar, gazlı/aromalı/boyalı içecekler genelde insanlığın özelde etil alkolü de katarak Müslüman ümmetin kanayan bir yarasıdır. Müslüman önüne gelen yiyeceğin haramdan mı helalden mi olduğunu araştırmakla mükelleftir. “Ey insanlar! Yeryüzünde bulunanlardan helâl ve tayyib olanları(nı) yiyin ve şeytanın adımlarına tâbi’ olmayın! Çünki o, size apaçık bir düşmandır.” (Bakara, 168) ayeti mucîbince kişinin önüne gelen her şeyi yememesi gerekmektedir.

Helal ve tayyib gıda arayışlarımızda muvaffakiyet bulmamızı ve Müslümanların tek lokma dahi olsa haram ve şüpheli gıdalardan uzak durmasını Rabbimizden niyaz ediyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

Dr.Hüseyin Kâmi BÜYÜKÖZER / GİMDES Başkanı
 

HERKES HELALE KOŞUYOR YA SİZ? 

Genelde aldığımız ürünlerin içinde ne olduğuna çoğumuz hiç bakmayız. Halbuki bize hayat nizamı olarak İslam’ı emir buyuran Rabbimiz ve O’nun Resulü bu konuda bizi uyarıyorlar.

“Sana, kendilerine neyin helal kılındığını soruyorlar. De ki: “Size tayyib olan şeyler helal kılındı.” Allah’ın size öğrettiğinden öğreterek yetiştirdiğiniz avcı hayvanların sizin için tuttuklarını yiyin ve üzerine Allah’ın adını anın (besmele çekin), Allah’tan korkun. Muhakkak Allah, hesabı çabuk görendir.” (Maide,4) 

“O, size yalnız şunları haram kıldı: Ölü hayvan, kan, domuz eti, bir de Allah’tan başkası adına kesilen hayvanlar. Sonra kim bunlardan yemeye mecbur kalırsa, başkasının hakkına tecavüz etmemek ve zaruret ölçüsünü geçmemek şartıyla ona da bir günah yükletilmez. Çünkü Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhametlidir.” (Bakara,173) 

Devamını Okuyun